Holacracy en het Voys model

10 years ago  •  By  •  0 Comments

Het Voys Model is een organisatiemodel zonder managers en functies. Dit model is een aantal jaren geleden ontstaan door te pionieren en af en toe schaamteloos zaken te kopiëren van bedrijven als Valve en Zappos. Voys blijft groeien en daarmee ontwikkelt ook het Voys Model zich verder.

It’s not the fastest or strongest that survives. It’s the one that is the most adaptable to change – Darwin

Doelen & verantwoordelijkheden

Waar Voys groeit, verandert ook de behoefte van de organisatie en de belhamels. Zo bleek dat de mensen van Voys duidelijkere doelen en doelstellingen wilden hebben. Ook bleek dat er nog wel eens onduidelijkheid is over verantwoordelijkheden, wat het geven van feedback lastig maakt.

Het mooie is dat alle belhamels bij Voys één ding gemeen hebben: de continue drive om te kijken naar wat beter kan. Daarom gingen we kijken hoe we bovenstaande behoeften konden vervullen.

We denken de oplossing te hebben gevonden: Holacracy

De vraag daarbij was of we zelf veel tijd en energie zouden steken in het pionieren met deze vraagstukken of dat we eens wat meer om ons heen gingen kijken. Toen we dat laatste stiekem alvast deden, stuitten we op Holacracy: een organisatievorm die nationaal en internationaal steeds bekender wordt en past binnen kleine en middelgrote organisaties en ook in grote organisaties. Bovendien leek deze manier van organiseren onze vragen te beantwoorden.

Holacracy organiseert het werk en niet de mensen.

Het boek ‘Getting Teams Done’ van o.a. de Nederlander Diederick Janse beschrijft Holacracy perfect. Om die reden hebben alle belhamels een exemplaar van Getting Teams Done gekregen, zodat ze zich verder konden verdiepen in Holacracy. Met als uiteindelijke doel om antwoord op de vraag te krijgen: gaan we dit doen?

Getting Teams Done

Holacracy® can be described as an ‘operating system’ for organizations. An alternative for the traditional hierarchy. It supports purpose-driven organizations with structured and efficient meetings, clarity on roles and how decisions are made and how power is distributed. With Holacracy anyone from anywhere in the organization can rapidly process any tension into positive change. It’s an agile approach to organizational governance and development. – Energized.org

Koffie, pizza en een volmondige ja!

Een uitgebreide kop koffie met Diederick Janse werd vervolgd door een pizzasessie die in het teken stond van Holacracy. Conclusie: deze manier van organiseren voelt voor iedereen als een heel logische vervolgstap! Belangrijkste reden was dat Holcaracy probleemloos onderdeel kan gaan uitmaken van het Voys Model, zonder dat we ons Voys model volledig veranderen.

Hoe Holacracy ons gaat bevallen, lees je in onze volgende blogs.