Zuid-Afrika – Werken vanuit het buitenland

7 years ago  •  By  •  0 Comments
Natuurlijk doen we enorm veel leuke dingen, zien we prachtige omgevingen, bezoeken we mooie plekjes en genieten we van lekker eten & drinken. Maar dat is allemaal in de avonden of weekenden, overdag is het business as usual, namelijk werken voor Voys NL.

Ochtend ritueel

De wekker gaat hier om 7 uur, dan is het in Nederland nog 6u. We douchen, ontbijten (kwark, fruit & muesli) met een boekje in de tuin & lopen rond 8.15 ons huis uit.
Onderweg pakken we meestal nog een koffie mee en afhankelijk van hoe populair de koffietent is lopen we tussen 08.30 en 9.00 het kantoor binnen. Dat is ongeveer het tijdstip dat ook in Groningen (rond 8 uur) de eerste collega het kantoor binnen loopt.

Stand-up

We klappen onze laptop open, doen onze mail, lezen onze Slack bij (want door tijdsverschil missen wij soms het laatste uur van de ‘Nederlandse’ werkdag), hebben onze afspraken en doen gewoon ons werk. Sinds we hier zijn, zijn we met onze Zuid-Afrikaanse collega’s ook de stand-up hier gaan doen. Dit betekend dat we om 12 u (11u NL) in een cirkel staan en vertellen waar we ons mee bezig houden, waar we tegenaan lopen en wat er nog op de planning staat.
Om 13u (12u NL) doen we mee met de stand-up in Groningen. We bellen in op het conference apparaat (de big brother) die collega Giel elke dag trouw klaar zet. Dit gaat verbazingwekkend goed en geeft ons de mogelijkheid te delen, te luisteren en het geeft het gevoel betrokken te kunnen blijven. Om 13.15 (12.15 NL) is het einde van de stand-up en het begin van de lunch.

Lunch

Lunchen doen we meestal met z’n twee of samen met Bas. Waar we in Nederland een enorm goed verzorgde en gezonde lunch hebben, gaat het hier iets anders. Uit eten gaan is namelijk over het algemeen goedkoper dan boodschappen doen. Dus elke dag is het of wat ophalen of buiten de deur een hapje eten. Er zijn tot nu toe dan ook aardig wat verse smoothies, groente sapjes, wraps, salades en enkele burgers doorgegaan. Onze favoriete plek is tot nu toe Kauai. Om 14.15 (13.15 NL) gaan we weer verder met werken, bellen en conferencen.

Conference calls

Het lijkt bijna een sport van ons beide conferencen. En onze Zuid-Afrikaanse collega’s verbazen zich over de hoeveelheid aan en lengte van onze conference calls. Om namelijk te kunnen blijven samenwerken en daadwerkelijk ons werk te doen conferencen we heel wat af Zo heeft Nadine bijvoorbeeld al meerdere Speeddates (sollicitatiegesprekken) gevoerd. Hebben we beide werk- en roloverleggen gehad. En heb ik sinds gisteren het record van langste conference call (het uitwerken van het nieuwe salarismodel) namelijk van 9 tot 17u.
“Ik heb bijna schimmel op mijn oren staan van mijn koptelefoon in combinatie met de hele dag een conference call”
Wat niet altijd mee wil werken in deze tak van sport is het internet hier. Dus verbindingen willen wel eens vastlopen, audio vertraagd en/of beeld blijft haken.
Soms bloedje frustrerend, maar aan de andere kant leer je er ook mee omgaan. De telefoon biedt altijd de perfecte uitkomst:
“Had ik al gezegd dat wij echt een episch technisch product hebben”

Afscheid

Ook nemen we digitaal afscheid van collega Maarten. De mensenmassa maakt het lastig om Annemieke haar speech en Maarten zijn woorden te verstaan. We bellen dus nog even met hem en zullen bij thuiskomst een keer koffie gaan drinken.

Ervaring tot nu toe

Maar ‘hoe bevalt het’ krijgen wij vaak als vraag, hier wat ervaringen:
  • Werkplek Bas is zo lief geweest om zijn bureau af te staan aan ons, zodat wij met onze laptops daar beide aan kunnen zitten. We missen beide daarbij wel ons tweede scherm (en ik mijn derde ;)). Want dat extra scherm maakt effectief en snel werken mogelijk. Daarnaast bestaat onze muismat uit een tijdschrift en is onze bureaustoel niet geheel bedoelt als bureaustoel. Ergonomisch mag je het allemaal niet noemen volgens Nederlandse maatstaaf, maar hé we zitten dan toch ook in Zuid-Afrika.
“He hoi, hoe was je werkdag?”
  • Voys Zuid-Afrika Die focus en het stukje individualisme zien we bij Voys Zuid-Afrika ook terug. Iedereen komt binnen, zegt hoi en gaat aan het werk. Ondanks dat het gewoon heel gezellig is wordt er niet veel geklooit of gekletst onderling, er wordt voornamelijk gewoon gewerkt. Dat is even wennen voor ons, waar we bij Voys NL veel ‘samen’ doen is het hier wat meer ieder voor zich. Zo luncht ieder voor zich en totdat we begonnen met de stand-up wist niemand echt goed wat de ander bezig hield. Zo krijgen wij Voys Zuid-Afrika ook zijdelings mee, want eerlijk is eerlijk onze focus ligt ook bij Voys Nederland.

Uitklokken

Meestal zo rond half 6 a 6 uur (half 17 a 17u NL) klappen we onze laptop dicht en sluiten wij de ramen en deuren van Voys Zuid-Afrika. We lopen terug richting Tamboerskloofstraat en werpen een blik op de tafelberg.
“En dat went nooit!”